Bazı ebeveynler bilgisayar oyunlarının, çocuklarının gelişimlerini olumsuz yönde etkilediğini düşünmekteler. Hatta zamanında bazı haber kanallarında ve sosyal medya platformlarında, bazı oyunların ne kadar kötü olduğu tarzında haberler paylaşılmıştı. Peki, bu görüş ne kadar doğru? Bilgisayar oyunları gerçekten çocukları zehirliyor mu?
Yaş Sınırlaması Nasıl Olmalıdır?
Çocukların kötü etkilenebileceği tüm oyunlarda yaş sınırlamaları bulunuyor. Mesela GTA serisi, Call Of Duty Serisi oyunları +18 olarak satılıyor. Fakat 18 yaşından küçük çocuklar yaşlarını büyük göstererek bu oyunları satın alabiliyor ve oynayabiliyorlar. Bu gibi durumlar için oyun platformları ebeveyn kontrollü hesaplar açmayı öneriyor. Bu oyunlar kan, vahşet, cinsellik gibi ögeler barındırdığı için çocukların psikolojisinin etkileneceği düşünülüyor. Yani bu oyunu hazırlayan ve pazarlayanların herhangi bir suçu bulunmuyor. Bunu korku, aksiyon filmleri gibi düşünebiliriz. Ebeveynler bu tür oyunların çocukların karşısına çıkmasını engelleyebiliyor ve engellerlerse bu tür problemlerle karşılaşılmıyor.
Bunun dışında 18 yaşının altındaki çocuklarında oynaması uygun görülen ve psikolojiyi etkileyecek ögeler barındırmayan oyunlarda bulunuyor. Mesela “Minecraft” isimli oyun zombi, yaratık ögelerini barındırıyor fakat isteğe bağlı olarak bu ögeler oyundan kaldırılabiliyor. Bu sebeple Minecraft +18 kategorisine girmiyor. Çocuğunuzun oynadığı oyunu yaftalamak yerine ilk başta inceleyerek ve ona uygun ayarları yaparak tüm problemi çözebilirsiniz. Ayrıca, bu tür oyunlarda +18 ögeleri çıkarınca, çocuğun gelişimine katkıda bulunduğu da belirtiliyor.
Oyunun Başında Geçirilen Süre Ne Kadar Olmalıdır?
Oyunun içeriğinden ziyade, oyunun başında geçirilen süre daha önemli. Bir çocuğun oyunun başında 5+ saat geçirmesi fiziksel olarak etkilenmesine yol açabilir. Fakat bu oyunların çocuğunuzu kötü etkilediği anlamına gelmez. Günlük bir süre belirleyip, çocuğunuza sadece kısıtlı zamanda oyun oynayabileceğini belirtin. Bu sayede oyun dünyasının içine kendisini kaptırmayacaktır.
Bilgisayar oyunları hayata dair bilgiler içermektedir ve kişinin bilgi edinmesi ve güzel zaman geçirmesi için değerli bir nimettir. Buradan çıkaracağımız sonuç bilgisayar oyunlarının zararlı olmadığı, sadece kitleye uygun hareket edilmesi gerektiğidir. Çocukların bilgisayar oyunları oynamaları onların yaratıcılığını, analitik zekâsını ve benzeri yeteneklerini geliştirmede önemli bir etken olabilir. Bu sebeple bilgisayar oyunlarından korkmanıza gerek yok.